Over het project
Kansrijke Entree
Entree-onderwijs (mbo-1) bereidt jongeren (vanaf zestien jaar die om uiteenlopende redenen geen vooropleiding hebben afgerond) in één jaar voor op doorstroom naar mbo-2 onderwijs of op uitstroom naar betaald werk. Het onderwijs is gericht op het ontwikkelen van belangrijke werknemersvaardigheden en op het oriënteren op de verdere loopbaan. Het opdoen van praktijkervaring tijdens stage bij werkgevers is een belangrijk onderdeel.
Landelijk onderzoek (Inspectie van het Onderwijs, 2018) en ons eigen vooronderzoek in het Raak-Kiemtraject ‘Ontwikkelen 21e-eeuwse vaardigheden bij laagopgeleide jongeren’ (Van Dijk, 2019) laten zien dat de Entree-route voor een deel van de jongeren een grote uitdaging vormt. Deze uitdaging volgt deels uit nog onvoldoende ontwikkelde vaardigheden en ondersteunende netwerken van de jongeren, en persoonlijke omstandigheden die belemmerend kunnen werken voor school en stage. Ook de toenemende complexiteit en onzekerheid van de arbeidsmarkt kunnen een hindernis vormen, en de COVID-19-crisis heeft hieraan nog negatief bijgedragen.
Integrale begeleiding op maat tijdens hun transitie naar werk is daarom belangrijk. Betrokken professionals (begeleiders op ROC’s en praktijkbegeleiders) hebben behoefte geuit aan een methodische handreiking over de invulling van deze begeleiding en de noodzakelijke samenwerking tussen betrokken professionals. Deze handreiking is via ontwerpgericht onderzoek tot stand gekomen samen met Entree-studenten en begeleiders op school en stage . Wij werkten hierbij samen met onze partners ROC Zadkine, ROC Albeda, MKB Rotterdam Rijnmond, Leerwerkloket Rijnmond en stagebedrijven.
Looptijd
2021 - 2023
Financiering
RAAK-publiek subsidie
Samenwerking
ROC Zadkine, ROC Albeda, Hogeschool Rotterdam en stagebedrijven